Gender aspekt v rodinné výchově a primární socializaci - Fuxová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2011)
Obsahem diplomové práce je problematika genderu a genderové socializace v českém prostředí. Teoretická část je zaměřena na objasnění pojmu gender a souvisejících okruhů, zejména genderové identity, genderové role, socializace. Empirická část se potom zabývá genderovou socializací v rodině, jejím cílem je zjistit, jak ovlivňuje působení rodičů a jejich způsob výchovy utváření genderu, který je v souladu s biologickým pohlavím daných jedinců.
Gender aspect in family upbringing and primary socialization
Keywords: femininita; gender; genderová identita; genderová role; genderová socializace; maskulinita; pohlaví; rodina; socializace; teorie genderu; family; feminine gender; gender; gender identity; gender role; gender socialization; masculine gender; sex; socialization; theories of gender