Theofylin v matricových tabletách s prodlouženým uvolňováním - Hloušková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce je literární rešerší na téma "Theofylin v matricových tabletách s prodlouženým uvolňováním". V úvodu práce jsou podrobně diskutovány jednotlivé typy matricových tablet s prodlouženým uvolňováním účinné látky. Pozornost je věnována zejména mechanismu uvolňování účinné látky v závislosti na použitých excipientech, dále jsou diskutovány možnosti ovlivnění disolučního profilu léčiva, jednotlivé metody disolučního testu a matematické modely pro popis disolučních dat. Druhá část práce je věnována účinné látce theofylin, popsány jsou její farmakodynamické i farmakokinetické účinky a metody přípravy.
Theophylline matrix tablets with prolonged release
Keywords: Theofylin; matricové tablety; řízené uvolňování; disoluční kinetika.; Theofyline; matrix tablets; controlled repase; dissolution kinetics