Stavebně-historická charakteristika zámeckého areálu v Hrádku u Nechanic - Klozová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2017)
Bakalářská práce se zabývá stavebním vývojem a architekturou zámeckého areálu v Hrádku u Nechanic a jeho okolí. První část práce se zaměřuje především na historii rodu, který zámek vlastnil, na jeho stavitele a stavební projekt zámku. Druhá část obsahuje katalog jednotlivých objektů, které se nacházejí na Lubenském vrchu a v jeho okolí. Pro každý objekt je zpracována stavebně-historická charakteristika, opřená o rozbor mapových pramenů a dostupné písemné prameny.
The Constructional and Historical Analysis of the Castle Compound in Hrádek u Nechanic
Keywords: Zámek Hrádek u Nechanic; zakladatel František Arnošt hrabě z Harrachu; architekt Edward Buckton Lamb; architekt Karl Fischer; historizující architektura novogotika; stavebně-historická charakteristika; Castle Hrádek at Nechanice; founder František Arnošt from Harrachov; architect Edward Buckton Lamb; architect Karl Fischer; historicist architecture gothic revival; constructional-historical characteristic