Pojem autonomie v Kantově etice - Pohl, Michael (Univerzita Pardubice, 2013)
Bakalářská práce se zabývá pojmem autonomie v Kantově etice, především v jeho Základech metafyziky mravů. Bude rozdělena do čtyř částí. V první části vysvětlím pojmy dobré vůle, povinnost a zákona, jak je Kant zavádí v první části Základů. V druhé části rozeberu princip autonomie, podle něhož si máme zákon, který nás zavazuje, zároveň sami ukládat. Ve třetí části uvedu pojem heteronomie jako protiklad k autonomii. Tyto dvě části budou klíčové k pochopení pojmu autonomie. Na závěr naznačím spojitost autonomie a svobody ve třetí části Základů.
Conception of Autonomy in Kant's Ethics
Keywords: vůle; povinnost; autonomie; heteronomie; svoboda; etika; Kant, Imanuel; will; duty; autonomy; heteronomy; freedom; ethics