Superkritická fluidní extrakce V - Eisner, Aleš (Univerzita Pardubice, 1996)
Práce se zabývá využitím extrakce tekutinou ve stavu nad kritickým bodem pro isolaci nepolymerních organických komponent ze střelných prachů jako alternativní metoda pro extrakce kapalinou. V experimentální části byly provedeny extrakce nepolymerních organických komponent z různých vzorků střelných prachů při různých teplotách s čistým oxidem uhličitým a oxidem uhličitým modifikovaným různými roztoky. Výtěžky byly porovnány s extrakcí soxhletem. Na závěr bylo provedeno vyhodnocení výsledků jednotlivých měření se zaměřením na vliv zkoumaných modifikátorů na účinnost extrakce.
Supercritical fluid extraction V
Keywords: extrakce; superkritická fluidní extrakce; střelné prachy; modifikátory; výbušiny; výbušniny