Využití podtlakové terapie v chirurgických oborech - Hladká, Michaela (Univerzita Pardubice, 2014)
V bakalářské práci je popsána možnost léčby rány pomocí podtlakové terapie využívající systém V. A. C. Teoretická část stručně popisuje proces hojení rány, vysvětluje princip a klinické přednosti podtlakové terapie, seznamuje s příslušenstvím, speciální technikou krytí a monitorací příslušné rány v dané oblasti. Výzkumná část je zpracována formou dotazníků zjišťující zkušenosti všeobecných sester s podtlakovou terapií. Výsledky šetření jsou vyhodnoceny pomocí grafů a tabulek, kde lze posoudit znalosti, názory na využití a problémy spojené s ošetřováním rány pomocí podtlakové terapie. Získané poznatky a stále častější výskyt této neinvazivní metody v léčbě ran je předmětem k navržení edukačního materiálu ve formě brožury, ve které je popsána možnost a provedení alternativního způsobu aplikace podtlakové terapie z hlediska snížení finanční náročnosti.
The use of vacuum therapy in surgery
Keywords: podtlaková terapie; V. A. C. systém; hojení rány; edukační materiál; vacuum therapy; VAC system; wound healing; educational material