Prvková analýza potravinových doplňků pomocí o-TOF ICP MS - Ludvíková, Iveta (Univerzita Pardubice, 2008)
Byla zpracována literární rešerše, která byla věnována prvkové analýze potravinových doplňků a využití ICP-MS v analýze potravin. Práce byla zaměřena na vypracování analytického postupu stanovení prvků, které jsou v potravinových doplňcích přítomny ve stopových množstvích, pomocí ICP-MS. Pro přípravu vzorku k analýze byla použita a optimalizována metoda mikrovlnné mineralizace, následně byly optimalizovány podmínky analýzy, jako jsou kalibrační rozsah měření, ředění vzorků, volba pracovních izotopů, vnitřních standardů a referenčních materiálů a vlastní natavení parametrů přístroje o-TOF-ICP-MS. Ve vzorcích byla stanovena většina mikronutrientů, kovy vzácných zemin a další stopové prvky, z nichž některé při vyšší koncentraci působí toxicky. Kontrola správnosti analytického postupu byla ověřena analýzou referenčních materiálů (GBW 08503 – pšeničná mouka, GBW 07603 – větvičky, NIST SRM 1568a – sušené mléko, QCM 03 – jahodové listy). Detekční limity použitého analytického postupu se pro jmenované prvky pohybovaly v rozmezí od 0,3 do 6 µg.kg-1. Přítomnost některých kovů poukazuje na kvalitu daného potravinového doplňku. Nejvyšší obsah As (1,4±0,2 mg.kg-1) byl nalezen v přípravku Centrum (Wyeth Spa), Cd bylo nalezeno v nejvyšší koncentraci (0,64±0,12 mg.kg-1) v přípravku Ca-Mg-Zn (Walmark), obsah olova (až 12,4±0,45 mg.kg-1) závisel na typu přípravku, jeho průměrná koncentrace překračovala nejvyšší přípustná množství pro potraviny daná vyhláškou 298/1997Sb. Vliv některých prvků na lidský organismus není znám, za povšimnutí ale stojí nápadně vysoké koncentrace La, Li a V u přípravku Ca-Mg-Zn (Vitar).
The elemental analysis of feed supplements using o-TOF ICP MS
Keywords: microwave digestion; ultratrace analasis; food supplements; trace microelements; minerals; mikrovlnná mineralizace; ultrastopová analýza; potravinové doplňky; stopové prvky; minerály