Studium přípravy sodné soli 5,5'-azotetrazolu - Votýpka, Adam (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se zabývá přípravou pentahydrátu 5,5´-azotetrazolátu sodného, který je výchozí surovinou, respektive meziproduktem pro různé 5,5´-azotetrazolové soli, které nacházejí uplatnění jako bezolovnaté třaskaviny nebo jako sloučeniny s vysokým obsahem dusíku pro nafukování bezpečnostních systémů. V současnosti nejběžnější metodou přípravy je oxidace 5-aminotetrazolu manganistanem draselným, při níž ale vzniká obtížně filtrovatelný a zpracovatelný oxid manganičitý. V diplomové práci byly ověřeny další metody přípravy pentahydrátu 5,5´-azotetrazolátu sodného oxidací 5-aminotetrazolu nejrůznějšími oxidačními činidly, přičemž jako nejperspektivnější se jeví chlor a brom. V případě bromu byla provedena optimalizace podmínek syntézy a ověřena příprava v 5 l laboratorním reaktoru.
5,5'- Azotetrazole sodium salt preparation study
Keywords: 5,5´-azotetrazolát sodný; oxidace; azosloučeniny; výbušina; vysokodusíkatá sloučenina; sodium 5,5´-azotetrazolate; oxidation; azo coumpounds; explosive; high-nitrogen coumpound