Multielementární analýza půd, hornin a sedimentů metodou hmotnostní spektrometrie s ionizací v indukčně vázaném plazmatu a průletovým analyzátorem s ortogonální akcelerací iontů - Konečná, Michaela (Univerzita Pardubice, 2011)
Diplomová práce byla věnovaná problematice multielementární anorganické prvkové analýzy půd, hornin a sedimentů použitím techniky o-TOF-ICP-MS. Byl studován vliv matričních prvků na stanovení vybraných izotopů a zkoumána možnost odstranění interference použitím vybraných modifikátorů, a použitím matematické korekce. Byl proveden mikrovlnný rozklad vzorků a správnost metody byla ověřena na základě analýzy certifikovaných referenčních materiálů a pomocí analytických návratností. Určeny byly analytické charakteristiky navržené metody.
Multielementary analysis of soil, sediments and rock samples by inductively coupled plasma orthogonal-acceleration time-of-flight mass spectrometry
Keywords: mikrovlnný rozklad; analýza půd; hornin a sedimentů; o-TOF-ICP-MS; interference matrice; microwave digestion; analysis of geological materials; o-TOF-ICP-MS; interference of the matrix