Kriminalistika a zajišťování krevních stop - Žďárská, Markéta (Univerzita Pardubice, 2025)
Kriminalistika je v dnešní době velmi žádaným oborem. Díky ní je možné vyšetřovat trestné činy, analyzovat stopy a využívat při tom různé metody. Úvodní část práce se věnuje teoretickým základům kriminalistiky a jejímu historickému vývoji. Následuje přehled forenzních disciplín, přičemž je kladen důraz na forenzní medicínu a genetiku. Stěžejní část se zaměřuje na luminol, chemickou látku, která slouží k detekci stop krve na místě činu prostřednictvím chemiluminiscence. Jsou popsány vlastnosti luminolu, jeho reakční mechanismus a praktické využití v kriminalistické praxi. Cílem práce je poukázat na důležitost této detekční metody v oblasti kriminalistiky a zdůraznit význam mezioborové spolupráce při vyšetřování kriminálních případů.
Forensics and Securing Blood Traces
Keywords: kriminalistika; forenzní vědy; biologické stopy; luminol; chemiluminiscence; krev; vyšetřování; forenzní genetika; forenzní medicína; detekce krve; criminology; forensic science; biological traces; luminol; chemiluminescence; blood; investigation; forensic genetics; forensic medicine; blood detection