Syntéza tetrapodálních konjugovaných systémů s centrální benzen 1,4 diaminovou jednotkou - Krykorka, Michal (Univerzita Pardubice, 2019)
Byla provedena literární rešerše syntéz a využití látek s centrální benzen 1,4 diaminovou jednotkou, které byly různě modifikovány a substituovány. V teoretické části bylo pojednáno o konjugovaných systémech v push-pull uspořádání, dále byly probrány různé modifikace centrálních jednotek, vliv pyridinu na skelet molekuly, výčet pKa látek s centrální benzen 1,4 diaminovou jednotkou a možnosti syntéz látek s benzen-1,4-diaminovou jednotkou. Literární rešerše syntéz cílových látek byla rozdělena do dvou kategorií, a to C-C cross-couplingové reakce (např. Suzukiho-Miyaurův cross-coupling, Sonogashirů cross-coupling, Heckův coupling atd.) a C-N cross-couplingové reakce (např. Ullmannův coupling, Buchwladova-Hartwigova reakce a C-N coupling na fluorovaných derivátech). V experimentální části byly popsány syntézy použitých prekurzorů, jakožto i cílových chromoforů obsahujících benzen 1,4 diaminovou jednotku. Látky byly charakterizovány sérií dostupných analytických metod (bod tání, 1H a 13C NMR spektroskopie, GC-MS a HR-MALDI-MS spektrometrie atd.).
Synthesis of tetrapodal conjugated systems containing central benzene 1,4 diamine unit
Keywords: Benzen-1,4-diamin; 4-diamin; Suzuki-Miyaura; Ullmann; cross-coupling; push-pull chromofor; Benzene-1,4-diamine; Suzuki-Miyaura; Ullmann; cross-coupling; push-pull chromophore