Legionella pneumophila: Původce legionářské nemoci - Šteflová, Marcela (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalářská práce je zaměřena na původce Legionářské nemoci. V práci se snažím charakterizovat etiologické agens Legionella pneumophila, popsat antigenní strukturu, faktory virulence a mechanismy patogeneze. Dále je zde popisován klinický obraz onemocnění, historie Legionářské nemoci a epidemiologická situace v České republice. Závěr této práce je zaměřen na možnosti laboratorní diagnostiky a na prevenci před bakteriální nákazou.
Legionella pneumophila: Originator of Legionnaires' disease
Keywords: Legionella pneumophila; faktory virulence; mechanismy patogeneze; Legionářská nemoc; Legionella pneumophila; virulence factors; mechanisms of pathogenesis; Legionnaires' disease