Analýza profilu těkavých látek pivovarských sladů s využitím vakuem asistované mikroextrakce tuhou fází - Jiroutková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce se zabývá využitím vakuem asistované mikroextrakce tuhou fází pro analýzu profilu těkavých látek v pivovarských sladech. Teoretická část diplomové práce obsahuje poznatky o pivovarských sladech, zaměřuje se na aromaprofil v potravinách, zejména ve sladu. Další část je soustředěna na izolaci těkavých látek z pivovarských sladů a jejich následnou chromatografickou analýzu. Experimentální část diplomové práce je věnována optimalizaci celého extrakčního postupu Vac-HSSPME. Dosažné výsledky byly srovnávány s klasickou HS-SPME. Optimalizované podmínky byly použity pro extrakci 18 vzorků pivovarských sladů. Extrahované látky byly analyzovány pomocí spojení GC-MS a GC-FID.
Analysis of brewing malts volatile compounds profile using vacuum-assisted solid phase microextraction method
Keywords: Vac-HSSPME; slad; aromaprofil; plynová chromatografie; Vac-HSSPME; malt; aromaprofil; gas chromatography