Dopady novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí na systém náhradní výchovné péče - Kristlová, Sabina (Univerzita Pardubice, 2023)
Předložená diplomová práce pojednává o změnách v systému náhradní výchovné péče, které vznikly vlivem novely zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, jež nabyla své účinnosti od 1. 1. 2022. V teoretické části se práce zabývá vymezením sociálně právní ochrany dětí a popisem současného systému náhradní výchovné péče u nás. Dále se teoretická část zabývá změnami v již zmiňovaném zákoně a jejich možným dopadem na fungování systému náhradní výchovné péče. Zaměřuje se zejména na problematiku pěstounské péče a zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc a to proto, že se jich změny výrazně dotýkají. V praktické části bude zpracován kvalitativní výzkum, jehož cílem bude zjistit, jaké pozitivní či negativní dopady přináší uvedené legislativní změny v praxi a jak mohou ovlivňovat životy ohrožených dětí. Sledován bude pohled odborníků z různých institucí pracujících v systému sociálně právní ochrany dětí, se kterými budou realizovány polostrukturované rozhovory.
Impacts of the Amendment to the Act on the Social and Legal Protection of Children on the System of Substitute Educational Care
Keywords: sociálně-právní ochrana dětí; děti; rodina; náhradní péče; novela zákona; social and legal protection of children; children; family; substitute care; amendment to the Act