Analýza syntetických potravinářských barviv s využitím metody QuEChERS - Suchánková, Petra (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce se zabývá možnostmi aplikace metody QuEChERS na extrakci syntetických potravinářských barviv. Podmínky extrakce byly optimalizovány z hlediska vhodného extrakčního rozpouštědla, jeho množství, úpravy pH a přídavku solí. Jako nejvhodnější byl vyhodnocen systém 5 ml vzorku, 2 ml propan-1-olu jako extrakčního rozpouštědla s přídavkem 0,6 g NaCl, 2,4 g MgSO4 a 0,75 ml 35% HCl. Optimalizované podmínky extrakce byly statisticky vyhodnoceny na základě analýzy extraktů kapalinovou chromatografií s detekcí ve viditelné oblasti světla.
Analysis of synthetic colorants in foodstuffs by means of QuEChERS method
Keywords: QuEChERS; extrakce; syntetická potravinářská barviva; extraction; synthetic food colorants