Disoluční studie matricových tablet s indometacinem - Macháčková, Jana (Univerzita Pardubice, 2019)
Práce zahrnuje krátkou rešerši zaměřenou na indometacin v pevných lékových formách a experiment zkoumající chování matricových tablet s obsahem této účinné látky při disolučních zkouškách. Zaměřuje se na vliv podmínek, jmenovitě pH a intenzity míchání, na množství uvolněné účinné látky v závislosti na čase. Matricové tablety připravené přímým lisováním byly podrobeny disolučnímu testu pádlovou metodou při 75 ot/min, 100 ot/min a 125 ot/min za konstantní teploty 37 °C v fosforečnanových disolučních médiích o pH 6,8 a 7,2. Množství uvolněné látky bylo stanovováno spektrofotometricky a vyhodnoceno ve formě disolučních křivek.
Dissolution study of matrix tablets with indometacin
Keywords: Indometacin; matricové tablety; disoluční test; fosfátové pufry; UV/VIS spektroskopie; Indomethacin; matrix tablets; dissolution testing; phosphate buffers; UV/VIS spectroscopy