Jan III. Sobieski a tažení polského vojska Moravou k Vídni roku 1683 ve svědectví tehdejších pozorovatelů - Remeš, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2012)
Předkládaná práce pojednává o vojenském tažení polského krále Jana III. Sobieského roku 1683. Jeho cesta vedla napříč Moravou a jejím hlavním cílem bylo osvobození habsburského rezidenčního města Vídně, jež byla napadena osmanskou armádou. Po úvodním přiblížení této práce, má čtenář možnost seznámit se s osobou polského krále Jana III. Sobieského a politickou situací, jež v Evropě v druhé polovině 17. století panovala. Hlavní důraz je kladen především na přehledný popis jednotlivých válčících stran, na jejich diplomatické styky a smluvní vztahy. Navazující kapitola přináší čtenáři možnost, vytvořit si představu o ochraně Moravy před kuruckými vpády. Je zde poměrně detailně řešena otázka obrany a snaha o eliminaci těchto nebezpečných útoků. Pracuji zde s širokou pramennou základnou, ze které čerpám i v následující kapitole zabývající se samotným vojenským tažením polských vojsk v čele s polským králem Janem III. Sobieskim, která končí před bitvou u Vídně. Analyzuji především informace týkající se vojenského charakteru, jako zásobování, počet armády, ubytování a jiné. Bitvu o Vídeň popisuji takovým způsobem, jak byla zachycena dobovými pozorovateli a několikrát literárně zpracována. V závěrečné kapitole se vracím k dopadu výsledku bitvy o Vídeň, ohlasům tehdejších obyvatel a pokračujícím válkám vedených Svatou ligou proti Osmanské říši. Na úplný závěr přikládám obrazovou přílohu, portrét polského krále Jana III. Sobieského.
John III. Sobieski´s Polish Troops and their Journey through Moravia to Vienna in 1683 in the Testimonies of the Contemporary Observers
Keywords: Jan III. Sobieski; vojenská tažení; Osmanská říše; 17. století; Morava; Vídeň; bitvy; křížové výpravy; John III Sobieski; military campaign; Ottoman Empire; 17th century; Moravia; Vienna; battles; Crusade