Humoristická tvorba Zdeňka Jirotky v kontextu protektorátní generace - Kadlecová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce s názvem "Humoristická tvorba Zdeňka Jirotky v kontextu protektorátní generace" je rozdělena do 4 částí. Celkově se zaměří na vymezení pojmu humor a sledování jeho vývoje napříč českou, ale i světovou historií. Následuje uvedení do celkového dobového kontextu, ve kterém autor publikoval, seznámení s jeho životem. Největší důraz je kladen na literární tvorbu, která je po celkové stránce rozebrána se zaměřením na jeden povídkový soubor a na jeden román. V závěru bakalářské práce dochází k porovnávání díla s autorovým vrstevníkem spisovatelem Vladimírem Neffem.
Humorous Production of Zdeněk Jirotka in the Context of Protectorate Generation
Keywords: humor; česká literatura v letech 1939 - 1945; Jirotka, Zdeněk; Neff, Vladimír; humour; Czech literature from 1939 to 1945