Možnosti konzervace povrchu leštitelných vápenců - Pařenicová, Petra (Univerzita Pardubice, 2011)
Diplomová práce se zabývá možnostmi konzervačních povrchových úprav na kamenosochařských dílech zhotovených z leštitelných vápenců. V úvodní části jsou popsány vlastnosti a klasifikace leštitelných vápenců, zejména se kapitola soustředí na charakteristiku Adnetského vápence, který se stal stěžejním materiálem v experimentální i praktické části diplomové práce. Další kapitoly teoretické části popisují obecně problematiku koroze a restaurování karbonátových hornin. Podrobněji se práce zabývá konzervací a materiály určenými k povrchové úpravě kamene s historickým vývojem i současným výčtem komerčně vyráběných produktů zvolených k danému ošetření. Experimentální část představuje aplikace, použité metody a výsledky materiálových zkoušek konzervace povrchu leštitelných vápenců.
Possibilities of surface preservation of polishable limestones
Keywords: leštitelné vápence; Adnetský vápenec; koroze; restaurování; konzervace; závěrečná povrchová úprava; materiálové zkoušky; polishable limestones; Adnetský limestone; corrosion; restoration; conservation; final surface correction; material tests