Válka a revoluce jako osobní zkušenost. Pohledy ruských vojáků na revoluční rok 1917 v pramenech osobní povahy. - Zhyvotovska, Daria (Univerzita Pardubice, 2020)
Práce se zaměřuje zkoumáním pramenů osobní povahy, především korespondencí a deníky z roku 1917 vojáků různých hodností. Zachycuje jejich mentální svět, postoj k revolučnímu roku a k válce v historickém kontextu a vojenské psychologii.
War and revolution as a personal experience. The view of Russian soldiers on the revolutionary year 1917 in the personal sources.
Keywords: prameny osobní povahy; ruská revoluce 1917; historická psychologie; vojenská psychologie; první světová válka; ruská armáda; dopisy; memoáry; personal sources; Russian revolution 1917; historical psychology; military psychology; first World War; Russian army; letters; memoirs