Hořepničtí měšťané v 18. století ve světle svatebních smluv a testamentů - Smržová, Adéla (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce je věnována dějinám městečka Hořepník od jeho vzniku až do poloviny 19. století, dále pak sňatkům a umírání a hlavně svatebním smlouvám a testamentům. Zabývá se podrobným rozborem svatebních smluv a testamentů hořepnických měšťanů v 18. století. Reflektována je také na literatura, která byla dosud této problematice věnována.
The Inhabitants of Hořepník in the Wedding Contracts and Testaments from 18 Century
Keywords: 18. století; svatební smlouvy; testamenty; města; Hořepník; historiografie; 18 century; wedding contracts; testaments; towns; historiography