Životní příběh člověka s onemocněním Systémový lupus erythematodes - Cachová, Ema (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce se zabývá životním příběhem pacientky se Systémovým lupus erythematodes. Práce je zaměřena na vliv diagnózy SLE na pacientku, její rodinu a blízké přátele. Průzkum využívá prvky případové studie. K průzkumnému šetření byly provedeny rozhovory s pacientkou, její matkou, nynějším manželem a dvěma nejbližšími přáteli. V další části průzkumné části byl použit standardizovaný dotazník WHO - WHOQOL-BREF. Tato práce ukazuje, že onemocnění Systémový lupus erythematodes přináší mnoho komplikací a omezení a může způsobovat velkou psychickou zátěž jak na pacienta samotného, tak na jeho nejbližší okolí. Rovněž byla posuzována kvalita života všech respondentů, která byla vyhodnocena jako velice nadprůměrná.
The life story of a person with Systemic lupus erythematosus
Keywords: životní příběh; Systémový lupus erythematodes; kvalita života; rozhovor; WHOQOL-BREF; omezení; psychická zátěž; life story; Systemic lupus erythematosus; quality of life; interview; WHOQOL-BREF; limitations; psychological burden