Pojetí přírody, ekologie a vztahu k životnímu prostředí mezi generací studentů a profesorů na Gymnáziu v Nymburce - Jisl, Miroslav (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá, jak už sám název vypovídá, pojetím a vnímáním přírody, ekologie a vztahu k životnímu prostředí. Jelikož je to široké téma, bude se tato práce snažit obsáhnout jak jeho základy, problémy, terminologii atd., tak i konkrétní pojetí přírody, ekologie a vztahu k životnímu prostředí mezi generací studentů a profesorů na Gymnáziu v Nymburce, poněvadž je vztah člověka k přírodě v dnešní době možná jedním z nejdůležitějších problémů pobývání lidstva na Zemi. Začátek práce je věnován pojetí planety Země a seznámení s jejími základními charakteristikami, které ji dělají obyvatelnou pro život. Život, příroda, jejich rozmanitost a problémy, kterým jsou ze stran lidstva vystaveny, jsou náplní první kapitoly, pročež jim bude věnována náležitá pozornost. Druhá kapitola se zabývá vztahem člověka k Zemi, k přírodě, jeho závislostí na celé této planetě a způsoby, jakými se snaží si ji podmanit. Rovněž zahrnuje téma velikosti lidské populace a možným rozdílům mezi přírodou a tzv. životním prostředím. Následující kapitola pak představuje pojetí a definice environmentalistiky a ekologie, načež pojednává o různých přístupech v oblasti environmentální etiky a zamýšlí se nad globální povahou světa a udržitelným rozvojem. Další části této práce pak zahrnují smysl či význam ochrany přírody, stav a způsoby ohrožování životního prostředí jak ve světě, tak i u nás. Následně se zaměřuje na nymburský region a Gymnázium Nymburk, ve kterém proběhl výzkum mezi studenty a profesory. Závěr práce se věnuje výsledkům provedeného výzkumu, v příloze se potom nachází verze dotazníků.
Conception of ecology, nature and relation to living environment between generation of students and teachers in Gymnasium Nymburk
Keywords: Země; příroda; člověk; biodiverzita; environmentální etika; ekologie; hodnota; výchova; Earth; nature; human; biodiversity; environmental ethics; ecology; value; upbringing