Perioperační péče o pacientku podstupující operaci prsu z estetických nebo zdravotních důvodů - Šimůnková, Anna (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se zabývá perioperační péči o pacientku podstupující operaci prsu z estetických nebo zdravotních důvodů. Diplomová práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je úvodem do části výzkumné. Kromě historie a vývoje plastické a rekonstrukční chirurgie a anatomie prsu a fyziologie kůže se dotýká témat jako je onemocnění ženského prsu s vytyčením na karcinomu prsu, plastické a rekonstrukční chirurgie, chirurgický výkon, psychologické aspekty a informovanost pacientky. Praktickou část tvoří vypracování výzkumných otázek, metodika výzkumu, charakteristika výzkumného souboru, sběr dat, analýza získaných dat a interpretace získaných dat. Cílem výzkumné části je potvrdit význam proč pacientky podstupují operaci prsou, jaká byla úroveň informovanosti pacientek v perioperační péči, jaké byly obavy u pacientek v perioperačním období a jak byly tyto obavy eliminovány a řešeny zdravotnickým týmem a jaké bylo porovnání výsledků pacientek, které podstoupily operaci prsou z estetických důvodů, s výsledky těch, které ji podstoupily operaci prsou ze zdravotních důvodů.
Perioperative care for a patient undergoing breast surgery for aesthetic or medical reasons
Keywords: estetická chirurgie; operace prsu; plastická chirurgie; perioperační péče; aesthetic surgery; breast surgery; plastic surgery; perioperative care