Restaurování části maleb v kupoli baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Svatém kopečku u Olomouce - Bodanský, Miroslav (Univerzita Pardubice, 2012)
V první, praktické, části bakalářské práce jsou popsány a zdokumentovány restaurátorský průzkum a restaurování části nástěnných maleb v klenbě kupole Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce. Jedná se o dolní část obrazu s tématem Abrahámova žena Sára. Obsahem praktické části je restaurátorský průzkum a vlastní restaurování malby. Fotodokumentace, grafická dokumentace a výsledky technologických analýz jsou obsaženy v přílohách. V teoretické části bakalářské práce je zpracována literární rešerše na zadané téma. V experimentální části byly připraveny modelové vzorky s vybranými modrými a zelenými pigmenty, na kterých byly aplikovány vybrané iontoměniče v různých časových intervalech s důrazem na sledování barevné stability pigmentů. Průběh a výsledky zkoušek byly podrobně dokumentovány a vyhodnoceny.
The Restoration of wall paintings in the dome of the Church of Visitation of the Virgin Mary on Svatý kopeček in Olomouc
Keywords: restaurování; nástěnná malba; Svatý kopeček; Johann Steger; Abrahámova žena Sára; vápenné secco; organické pojivo; restoration; mural painting; lime secco technique; organic binder