Analýza pyrrolizidinových alkaloidů pomocí kapilární elektroforézy s prekoncentrací v pokrytých kapilárách - Kratochvílová, Nikola (Univerzita Pardubice, 2023)
V první části diplomové práce byly připraveny chemicky modifikované separační kapiláry s eliminovaným elektroosmotickým tokem a byla v nich stanovena reziduální elektroosmóza v kyselém i alkalickém elektrolytu. Následně byly experimentálně proměřeny migrační charakteristiky dostupných pyrrolizidinových alkaloidů v základních elektrolytech bez a s přídavky dodecyl síranu sodného, acetonitrilu a methanolu. Druhá část páce byla zaměřena na možnosti prekoncentrace ředěných pyrrolizidinových alkaloidů v připravených pokrytých i nepokrytých kapilárách.
Analysis of pyrrolizidine alkaloids using capillary electrophoresis with preconcentration step in coated capillaries
Keywords: kapilární zónová elektroforéza; pyrrolizidinové alkaloidy; micelární elektrokinetická chromatografie; metoda nametení; dynamické pH rozhraní; on-line prekoncentrační techniky; pokryté kapiláry; capillary zone electrophoresis; pyrrolizidine alkaloids; micellar electrokinetic chromatography; sweeping method; dynamic pH junction; on-line preconcentration techniques; coated capillaries