Selective catalytic reduction of NOx over Sg/alumina - Sazama, Petr (Univerzita Pardubice, 2005)
Předmětem této práce byla analýza struktury a funkce vysoce aktivního Ag/Al2O3 katalyzátoru v selektivní katalytické redukci oxidů dusíku dekanem a anylýza vlivu vodíku na tuto reakci. Práce je zaměřena na objasnění stavu stříbra v Ag/Al2O3 katalyzátoru a vysvětlení efektu vodíku na dramatické urychlení SCR-NOx i jednotlivých reakčních kroků. Pro tento účel byl použit komplexní přístup, který zahrnoval studium kinetiky reakce a současně stavu stříbra v katalyzátoru za reálných podmínek pomocí in-situ UV-VIS spemtrometrie doplněný ex-situ FTIR, NIR a TPR-H2 technikami.
Keywords: katalyzátory; redukce; reakční kinetika