Sociální a ekonomická analýza vybraných domovů důchodců - Hladká, Eva (Univerzita Pardubice, 2010)
Stárnutí obyvatelstva se v posledních letech ukazuje jako jedna z oblastí, které je třeba věnovat zvýšenou pozornost a pružně na tuto situaci reagovat. Diplomová práce se zabývá tématem sociální a ekonomické analýzy tří domovů pro seniory v kraji Vysočina. Je rozdělena na 2 části. První část nahlíží na sociální politiku a sociální zabezpečení v obecné rovině a definuje podmínky poskytování sociálních služeb. Ve druhé části jsou charakterizovány jednotlivé domovy pro seniory, které mají různého zřizovatele a provedena analýza jejich hospodaření v letech 2007 - 2009. Součástí je také porovnání lůžkových kapacit jednotlivých domovů nebo výše úhrad klientů za stravu a ubytování v rámci sledovaného období. Práce poukazuje na některé současné problémy domovů pro seniory.
Social and economic analysis of selected retirement homes
Keywords: domov pro seniory; sociální politika; sociální zabezpečení; sociální služby; poskytovatel sociálních služeb; analýza hospodaření; house for seniors; social policy; social security; Social Services; provider of social services; analysis of financial management