Stanovení vitamínu B12 v mase připravené metodou sous-vide - Merclová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce pojednává o stanovení množství vitamínu B12 ve vybraných vzorcích masa. Použitá metoda stanovení je vysokoúčinná kapalinová chromatografie s UV/VIS spektrofotometrickou detekcí. Vitamín B12 byl extrahován ze vzorku pomocí enzymů, poté byl zachycen zakoncentrováním na imunoafinitní SPE koloně. Obsah vitamínu B12 byl analyzován v mase syrovém a v mase upraveném metodou sous ? vide pro porovnání ztrát vitamínu působením tepelné úpravy.
Determination of vitamin B12 in meat prepared by sous-vide method
Keywords: vitamín B12; maso; tepelná úprava; sous-vide; kapalinová chromatografie; imunoafinitní kolony; vitamin B12; meat; sous - vide; heat treatment; liquid chromatography; immunoafinity columns