Využití logoterapie v koronavirové době - Zimová, Jana (Univerzita Pardubice, 2022)
Cílem bakalářské práce je přiblížení problematiky logoterapie, jejích hlavní principů a důležitých osobností, s ní spojených. Aby práce mohla přinést nové poznatky, bude zasazena do kontextu s pandemií covidu-19. Cílem je tedy vybrané principy a techniky logoterapie vyzkoušet na vzorku lidí, kteří se vdůsledku pandemie potýkají snáročnými a často bezvýchodnými situacemi, jako jsou nezaměstnaní, nemocní, senioři, studenti nebo samoživitelé. Záměrem je také zjistit, zdali a jak by v takové situaci mohla logoterapie pomoct, a také navrhnout, jak jim ji zprostředkovat lidem, kterým by mohla pomoct. Jedná se o kvalitativní výzkum s využitím jedné, nebo více metod výzkumu. Nejvíce se přikláním k využití semi-strukturovaného dotazování a experimentu. Jednotliví respondenti ve věku od 20 do 80 let budou vybráni tak, aby reprezentovali konkrétní skupinu (např. nezaměstnaní, senioři...). Respondenti budou vybráni z mého okolí, ale také bych velmi ráda zahájila spolupráci se Společností pro logoterapii a existenciální analýzu, z. s.
The use of logotherapy in coronavirus time
Keywords: smysl života; sebetranscendence; logoterapie; životní hodnoty; pandemie; COVID-19; meaning of life; self-transcendence; logotherapy; values of life; pandemic; COVID-19