Ochrana života a zdraví jednotlivce v soukromém právu - Krásová, Věra (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá ochranou života a zdraví osob z hlediska soukromého práva. Zahrnuje základní legislativu zabývající se tímto tématem a analyzuje soudní případy týkající se krajní nouze a náhrady újmy při ublížení na zdraví. Zároveň se práce zabývá okolnostmi vylučujícími protiprávnost jako je krajní nouze a nutná obrana a snaží se vysvětlit rozdíly mezi těmito okolnostmi. Je zde vysvětleno, kdo nese odpovědnost za škodu v různých případech ublížení na zdraví a jakým způsobem je možné se zabezpečit pro případ újmy na zdraví či životě. Práce je založena zejména na informacích z Nového občanského zákoníku a nechybí zde ani jeho srovnání s občanským zákoníkem, jehož platnost skončila k 31. 12. 2013.
Protection of life and health of individuals in private law
Keywords: ochrana života a zdraví; soukromé právo; krajní nouze; nutná obrana; svépomoc; náhrada újmy; právní odpovědnost; BOZP; bezpečnost a ochrana zdraví při práci; protection of life and health; private law; extreme duress; necessary defense; compensation for the damage; legal responsibility; OHS; occupational health and safety