Příprava nových chirálních benzthiazolových Schiffových bazí - Hamouzová, Daniela (Univerzita Pardubice, 2019)
Tématem této bakalářské práce je příprava nových chirálních benzthiazolových Schiffových bází. Práce se zabývá přípravou benzthiazolových Schiffových bází odvozených od derivátů salicylaldehydu a následnou syntézou vybraných komplexů palladia. Nejdříve byla provedena literární rešerše, ve které byly nalezeny možné postupy pro přípravu salicylaldehydových Schiffových bází s benzthiazolovým blokem a jejich biologické aktivity. Na základě informací z této rešerše, byla v rámci experimentální části vhodnou syntetickou cestou připravena řada nových sloučenin. Připravené sloučeniny byly dále charakterizovány dostupnými analytickými metodami.
Synthesis of new chiral benzothiazole Schiff bases
Keywords: salicylaldehydy; benzthiazol; Schiffovy báze; komplex; syntéza; salicylaldehydes; benzthiazole; Schiff bases; complex; synthesis