Chytré řízení fotovoltaického systému s baterií - Linda, Daniel (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a implementací systému chytrého řízení pro domácí fotovoltaický systém s bateriovým úložištěm. Na základě analýzy relevantních technologií a principů byl navržen a implementován řídicí systém, který umožňuje monitorování a aktivní řízení toků energie mezi fotovoltaickým systémem s baterií, distribuční sítí a domácími spotřebiči. Systém dynamicky plánuje nabíjení a vybíjení baterie a upravuje provoz vybraných spotřebičů na základě spotřeby, cen a výroby energie. Součástí řešení je webové rozhraní pro vizualizaci energetických toků v reálném čase a pro vzdálené ovládání systému. Závěr práce hodnotí funkčnost a přínos navrženého systému, analyzuje jeho potenciál pro snížení nákladů na energie a zvýšení energetické efektivity a diskutuje možnosti dalšího rozvoje.
Smart Control of a Photovoltaic System with Battery Storage
Keywords: chytré řízení energie; optimalizace; fotovoltaický systém; bateriové úložiště; spotový trh; smart energy management; optimization; photovoltaic system; battery storage; spot electricity market