Změny v kvalitě života žen v postmenopauzálním období z pohledu porodních asistentek - Cimflová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce obsahuje přehled informací z odborné literatury a časopiseckých článků k problematice menopauzy, její terminologii, symptomům a léčbě. Dále se věnuje pojmu kvalita života. Cílem průzkumného šetření bylo zjistit, jaké mají porodní asistentky povědomí o tom, jak se ženám v postmenopauzálním období mění kvalita života a jaká je skladba symptomů souvisejících s estrogenním deficitem. Metodou sběru dat byl dotazník vlastní tvorby, který byl rozdáván porodním asistentkám v pěti nemocnicích v Pardubickém kraji a následně vyhodnocován pomocí popisné statistiky.
Changes in the quality of life of women in the postmenopausal period from the perspective of midwives
Keywords: klimakterium; kvalita života; menopauza; porodní asistentka; climacteric; quality of life; menopause; midwife