Neurodegenerativní onemocnění se zaměřením na Parkinsonovu chorobu - Dostálová, Petra (Univerzita Pardubice, 2020)
Tématem bakalářské práce jsou neurodegenerativní onemocnění se zaměřením na Parkinsonovu chorobu. V první části je popsána patofyziologie neurodegenerativních onemocnění, jejich klasifikace a následný stručný popis vybraných nemocí. Ve druhé části je představena Parkinsonova choroba, u které je objasněn její vznik a hlavní příznaky. Dále jsou zde uvedeny různé možnosti léčby jak chirurgické, tak i farmakologické a nefarmakologické.
Neurodegenerative diseases with a focus on Parkinson's disease
Keywords: Parkinsonova choroba; L-DOPA; hluboká stimulace mozku; neurodegenerativní onemocnění; Parkinson's disease; L-DOPA; deep brain stimulation; neurodegenerative diseases