Schopenhauerovo pojetí lásky - Mrázková, Nela (Univerzita Pardubice, 2021)
Arthur Schopenhauer, myslitel, jenž bývá nazýván filosofem pesimismu, se ve svém díle vedle pesimisticky koncipovaného světa, v němž vládne vůle k životu, zabývá rovněž koncepcí lásky. Cílem této práce je představit autorovo pojetí sexuální lásky v kontextu jeho filosofie a poukázat na možná kritická místa předně tam, kde je jeho koncepce lásky zakořeněna, v oblasti metafyziky. Dále předložená práce představuje druhou tvář lásky v Schopenhauerově myšlení, lásku soucitnou, která vede až k vyvrcholení autorova filosofického systému, k absolutní rezignaci, prostřednictvím které se v závěru práce odhalí stěžejní problém celé koncepce lásky u Arthura Schopenhauera.
Schopenhauer's Conception of Love
Keywords: Schopenhauer; vůle; pesimismus; sexuální láska; sexuální pud; soucit; askeze; Schopenhauer; will; pessimism; sexual love; sexual drive; compassion; asceticism