Využití geoinformačních technologií při propagaci regionu a jeho kulturního dědictví - Kubíková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce se zabývá využíváním geoinformačních technologií v rámci propagace zvoleného území v daném regionu. Zájmovým územím je oblast rekreačních lesů Podhůra a přilehlé okolí, včetně města Slatiňany. Jedná se o jednu z nejzajímavějších částí regionu Chrudimska. Nejprve je popsáno zájmové území a jsou vytyčeny jeho atraktivity, které jsou lákadly pro turisty. Dále je vypracována analýza současné propagace území, návštěvnosti jeho atraktivit, samotných návštěvníků, naučných stezek a přívětivosti informačních tabulí (materiálů), které jsou turistům k dispozici. Na základě výsledků těchto analýz jsou navrženy nové možnosti propagace pomocí geoinformačních technologií. Jsou vypracovány mapové výstupy, které mohou být součástí propagačních materiálů a QR kódy, které se uplatí přímo v terénu.
The application of geospatial technologies to promote the region and its cultural heritage
Keywords: Geoinformační technologie; region; kulturní dědictví; tematické mapy; cestovní ruch; Geospatial information technologies; district; cultural heritage; thematic maps; tourism