Využitie hlbokého leptania pri štúdiu morfológie eutektického kremíka - Tillová, Eva; Chalupová, Mária (Univerzita Pardubice, 2002)
Příspěvek je věnovaný studiu vlivu modifikování a očkování na vybrané mechanické vlastnosti (Rm, A5 a HB5/250/10), strukturu a především morfologii eutektického křemíku ve slitině AlSi7MgTi. Struktura byla hodnocena klasicky s využitím černo-bílého kontrastuSledované byly dendrity alfa-fáze a eutektický křemík. Pro podrobnější studium morfologie eutektického křemíku bylo zvolené hluboké leptání s následným pozorováním vzorků pomocí řádkovacího elektronového mikroskopu (REM). Experimentálně byly navrženy leptadla a určené podmínky pro bezproblémové získání morfologie eutektického křemíku ve slitině Al-Si-Mg. Hodnocením vzorků s různým množstvím modifikátoru se prokázalo, že stroncium přispívá k morfologické změně eutektického křemíku. Jeho krystaly rostou z jednoho centra a mají tzv. trsovité uspořádání. Pro nemodifikovaný silumin je typický výskyt eutektického křemíku v tvaru destiček, které se modifikováním mění na tyčinky.
Keywords: materiálové inženýrství; křemík; morfologie; slitiny; struktura krystalů