Vývoj a formulace ekologických ochranných organických povlaků - Mušálek, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá ochranou ocelových konstrukcí pomocí nátěrových hmot s obsahem antikorozních pigmentů s různými mechanismy působení, testovány byly modifikovaný fosforečnan, kovový zinek, mastek a suřík. Zjišťován byl také vliv filmotvorných látek na výsledné antikorozní vlastnosti nátěru, mezi testovanými pojivy byly alkydová, epoxyesterová a epoxidová pryskyřice. U pigmentů byly stanoveny fyzikálně-chemické vlastnosti. Připravené nátěrové hmoty byly aplikovány na ocelové a skleněné panely a byly hodnoceny pomocí zrychlených cyklických korozních zkoušek v prostředí mlhy solného elektrolytu, vlhké atmosféry s obsahem oxidu siřičitého a vlhkosti. Hodnoceny byly také fyzikálně-mechanické vlastnosti nátěrů. Na základě výsledků byla určena vhodná oblast použití a předpokládaná životnost pro jednotlivé formulace nátěrů.
Development and formulation of ecological protective organic coatings
Keywords: antikorozní pigment; nátěrová hmota; zinkový prach; suřík; fosforečnan zinečnatý; mastek; epoxidová pryskyřice; alkydová pryskyřice; epoxyesterová pryskyřice; anti-corrosion pigment; organic coating; zinc dust; minium; zinc phosphate; talc; epoxy resin; alkyd resin; epoxyester resin