Stanovenie povrchového napätia tlačových atramentov metódou "zavesenej kvapky" - Halenkovič, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2012)
Cieľom tejto bakalárskej práce bolo overiť a konzultovať presnosť meraní povrchového napätia tlačových atramentov metódou zavesenej kvapky pomocou zariadenia CAM 100 a počítačovej analýzy obrazu. Táto práca obsahuje teoretické základy problematiky povrchového napätia a jednotlivých metód merania.
Determination of surface tension of printing inks using the "pendant drop" method
Keywords: surface energy; surface tension; pendant drop; printing inks; contact angle; povrchová energia; povrchové napätie; zavesená kvapka; tlačové atramenty; kontaktný uhol