Osobní vůz pro sklonově náročné trati - Floriánová, Marcela (Univerzita Pardubice, 2007)
Diplomová práce se zabývá návrhem osobního vozu pro sklonově náročné trati ve vnitrostátním provozu. Hlavní pozornost je zaměřena na minimalizaci trakčních nákladů, a to zejména minimalizací hmotnosti vozové skříně a podvozků, v neposlední řadě též snížením ovlivnitelných komponentů jízdního odporu. Hrubá stavba vozové skříně je navržena z lehkých slitin ve velkoprostorovém uspořádání se střední částí ve snížené úrovni podlahy. Návrhu lehkého podvozku předchází analýza možností snižování hmotností jednotlivých komponentů. Míra hmotnostních úspor je dokumentována porovnáním s osobním podvozkem klasických rozměrů a koncepce.
Coach for the difficult gradient of the railway lines
Keywords: trakční náklady; vozové skříně; podvozky