Rodina a dítě v náhradní rodinné péči v ČR - Buršíková, Hana (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá teoretickými a praktickými přípravami na náhradní rodičovství, úředně-právními záležitostmi a psychosociálními dopady pro dítě v náhradní rodinné péči a před ní. Zpracovává též možná rizika a specifické situace v celém procesu, včetně handicapů nebo poruch. Kromě vyjádření předních českých i zahraničních psychologů a sociologů přináší i diskuzi s jejich názory v podobě případové studie adoptivní matky, dnes už dospělého, chlapce. Navazuje na výzkumy a statistiky prováděné v roce 2006 v Čechách Občanským sdružením „Rozum a cit" tím, že navrhuje možná východiska do budoucna pro zjednodušení nebo zefektivnění náhradní rodinné péče. A to jak po stránce rozšířené praktické přípravy zájemců o výchovu, tak po stránce zlepšení ekonomické situace rodin v Čechách.
The family and the child in the substitutive care in the Czech Republic
Keywords: substitutive care; Parenthood; socialization; Náhradní rodinná péče; rodičovství; socializace