Pracovní zátěž v perioperační péči - Odložilíková, Markéta (Univerzita Pardubice, 2019)
Diplomová práce je věnována problematice pracovní zátěže v perioperační péči. Jedná se o práci teoreticko-výzkumnou. Teoretická část práce zahrnuje vysvětlení pojmů, týkající se kompetencí a vzdělání pro práci v perioperační péči, dále je zde přiblížena problematika pracovní fyzické a psychické zátěže na operačním sále. Průzkumné šetření bylo provedeno pomocí dotazníku, skládajícího se ze dvou částí. První část je nestandardizovaný dotazník vlastní tvorby a část druhá obsahuje českou verzi standardizovaného Meisterova dotazníku pro hodnocení pracovní zátěže. Cílem výzkumné části je provedení komparace pracovní zátěže u všeobecných sester/porodních asistentek na centrálních a oborových (gynekologických) operačních sálech. Dále pak zjistit, jak všeobecné sestry/porodní asistentky subjektivně vnímají pracovní zátěž na operačních sálech.
Workload in perioperative care
Keywords: perioperační péče; pracovní zátěž; operační sál; fyzická zátěž; psychická zátěž; perioperative care; workload; operating room; physical stress; mental stress