Návrh třecí kotoučové brzdy pro osobní automobil - Šindelář, Petr (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem koncepce provedení třecí kotoučové brzdy pro osobní automobil. V teoretické části je pojednáno o požadavcích na brzdové systémy z hlediska legislativy a je zde provedena podrobná rešerše provedení brzdových soustav u osobních vozidel. Praktická část je zaměřena na návrh přední kotoučové brzdy. Výpočtová část je omezena na kontrolu pevnosti, únavy a tepelného namáháni brzdového kotouče. Součástí diplomové práce je výkresová dokumentace navržených dílů kotoučové brzdy.
Design of a friction brake for a passenger car
Keywords: kotoučová brzda; brzdový kotouč; silniční vozidla; teplotní analýza; disc brake; brake disc; road vehicles; thermal analysis