Stanovení těkavých organických látek v ovzduší pomocí analyzátoru ECOPROBE 5 - Stuchlík, Martin (Univerzita Pardubice, 2008)
Tato diplomová práce byla zaměřena na testování schopnosti mobilního analyzátoru ECOPROBE 5, stanovovat těkavé organické látky v ovzduší. Přístrojem byly analyzovány směsi hexanu, Naturalu 95, Naturalu 98, Specialu 91, Specialu 100, Shell V-Power Racingu a motorové nafty se vzduchem. Odezvy IR detektoru na koncentrace plynných směsí hexanu vykazovaly lineární v rozmezí koncentrací 5 000 mg/m3 aţ 33 500 mg/m3. U jednotlivých benzínů byly odezvy detektoru obdobné, a proto byla v rozmezí koncentrací od 2 660 mg/m3 do 16 493 mg/m3 vytvořena souhrnná kalibrační křivka s rovnicí y = 0,3767x1,246. Závislost odezvy detektoru na koncentraci těkavých sloţek nafty byla proměřena v rozsahu od 1 235 mg TSN/m3 do 11 580 mg TSN/m3 a její rovnice byla y = 3,348x0,716. Přístroj byl prakticky pouţit k měření emisí organických látek z čerpací stanice pohonných hmot.
Determination of volatile organic compounds in air by using analyzer ECOPROBE 5
Keywords: pohonné hmoty; mobilní analyzátory; těkavé organické látky