Multiprvková analýza kompletních krmiv metodou ICP-MS - Tatarová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2024)
Obsahem této práce byla prvková analýza kočičích granulí realizovaná na ICP-MS spektrometru Agilent 7900 s kvadrupólovým analyzátorem iontů. Před vlastní analýzou byly vzorky mineralizovány ve vysokotlakém rozkladném zařízení. Pro potlačení spektrálních interferencí polyatomických iontů byla použita kolizně-reakční cela s He, zatímco nespektrální vlivy byly kompenzovány Rh. Stanovení Hg bylo realizováno přímo s využitím analyzátoru AMA 254. Celkem bylo ve 101 reálných vzorcích analyzováno 55 prvků. Správnost jejich stanovení byla ověřena pomocí certifikovaných referenčních materiálů. Výsledné prvkové profily byly zpracovány a vyhodnoceny pomocí vícerozměrných statistických metod. Jednalo se konkrétně vybrané nástroje analýzy shluků (k-means, GMM a HCA), klasifikačních stromů a analýzy hlavních komponent (PCA).
Multi-element analysis of complete animal feed using the ICP-MS method
Keywords: granule pro kočky; prvková analýza; ICP-MS; AMA; statistická analýza dat; dry cat food; multi-element analysis; ICP-MS; AMA; statistical data analysis