Srovnání pooperační péče u rozdílných operačních postupů pro karcinom prsu - Jandorová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2010)
Karcinom prsu je nejčastější zhoubné onemocnění u žen. V posledních letech došlo díky zavedení screeningu, nových diagnostických a nových léčebných metod ke snížení radikality operací a ke snížení úmrtnosti na karcinom prsu. Ošetřovatelská péče odráží nově zavedené léčebné postupy a trendy. Teoretická část popisuje diagnostiku a léčbu tohoto onemocnění, dále ošetřovatelskou péči a komplikace, které mohou nastat po operačním zákroku. Samozřejmě nemůžeme zapomenout na základní anatomii prsu a lymfatického systému, klasifikaci a prognózu tohoto onemocnění. Praktická část se zabývá typem operačního zákroku, pTNM klasifikací a jednotlivými aspekty ošetřovatelské péče o nemocné po operaci prsu.
Comparison of postoperative care in different operation techniques for breast carcinoma
Keywords: Karcinom prsu; Mastektomie; disekce axily; SLNB; Ošetřovatelská péče; Breast carcinoma; Mastectomy; axillar dissection; Nursing care