Zhodnocení možnosti využití polymerů při fotokatalytické výrobě vodíku - Málek, Vít (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá zhodnocením možnosti využití polymerních materiálů ve fotokatalytické výrobě vodíku. Rešeršní část rozebírá nejprve principy fotokatalýzy, se zvláštním důrazem na mechanismus fotokatalytických procesů založených na polymerních materiálech. Následně jsou podrobně popsány obecné vlastnosti, výhody a limity polymerních anorganických, i biologických materiálů využívaných ve fotokatalýze a fotokatalytická výroba vodíku. Experimentální část práce je zaměřena na zástupce z každého hlavního typu polymerů (grafitický nitrid uhlíku, polyanilín, chitosan), a to na přípravu jednotlivých kompozitů s oxidem titaničitým a charakterizaci pomocí rentgenové difrakční analýzy, difusně reflexní spektroskopie, Ramanovy spektroskopie a skenovací elektronové mikroskopie. Důležitou částí je zhodnocení a testování vývoje vodíku z fotokatalytického rozkladu vodného roztoku methanolu pro všechny studované látky a jejich kompozity.
The evaluation of the possibility of using polymers in the photocatalytic hydrogen production
Keywords: polymery ve fotokatalytických aplikacích; grafitický nitrid uhlíku; polyanilín; chitosan; fotokatalytická výroba vodíku; polymers in photocatalytic applications; graphitic carbon nitride; polyaniline; chitosan; photocatalytic hydrogen production