Evaluative Expressions in Book Reviews - Smolová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2016)
Cílem této bakalářské práce je analýza hodnotících výrazů obsažených v korpusu knižních recenzí. V teoretické části je nejprve popsán fenomén hodnocení a hodnotících výrazů obecně a poté jsou představeny přístupy k jejich analýze. Tato část také obsahuje rozbor zkoumaného žánru knižních recenze s důrazem na hodnocení. Praktická část obsahuje popis metodologie a analyzovaného korpusu. Na základě teoretické části je vytvořena struktura pro analýzu korpusu. Data jsou prezentována kvantitativně i kvalitativně.
Evaluative expressions in book reviews
Hodnotící výrazy v knižních recenzích
Keywords: hodnocení; hodnotící výraz; knižní recenze; jazykový prostředek; explicitnost; polarita; cíl hodnocení; evaluation; evaluative expression; book review; linguistic means; explicitness; polarity; target of evaluation