Hodnocení jízdních odporů kontejnerových vlaků - Králík, Martin (Univerzita Pardubice, 2018)
Práce se zabývá rozborem dosavadních vztahů traťových jízdních odporů a shrnuje nejnovější poznatky z revize vozidlových jízdních odporů. Provádí analýzu provozních dat kontejnerových vlaků společnosti METRANS Rail v úsecích se značným jízdním odporem z oblouku a tunelu a porovnává je s teoretickými hodnotami. Na základě výsledků se snaží určit nový směr metodiky, jenž by reálněji popisoval pohyb vozidel v oblouku.
Evaluation of running resistance of container trains
Keywords: kontejnerové vlaky; jízdní odpory; rozšířené vozidlové odpory; container trains; running resistances; extended running resistances